Nerveus voor je sollicitatiegesprek? Dit helpt!
Nerveus voor je sollicitatiegesprek? Dit is heel gewoon, maar wel vervelend. Het merendeel van de software testers kijkt op tegen sollicitatiegesprekken, maar waar komen die zenuwen vandaan en hoe blijf je ze de baas? Deze blog staat volledig in het teken van zenuwen en zorgt ervoor dat jij ze begrijpt en controleert. Zo ga jij ontspannen het gesprek in!
Waarom ben je nerveus voor je sollicitatiegesprek?
Zenuwen komen in eerste instantie voort uit angst. Misschien ben je angstig om te falen, de verkeerde dingen te zeggen of juist dicht te klappen. Helaas zit deze angst niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam. Er ontstaat namelijk een keten van lichamelijke reacties die je moeilijk kunt stoppen. Je maakt een teveel aan cortisol en adrenaline aan en beide veroorzaken stress. Je bloeddruk stijgt, je gaat zweten en wordt kortademig of zelfs paniekerig. Het is dan ook belangrijk om dit adrenaline niveau te laten dalen, dus.. ontspan.
Maar vergeet niet, zenuwen hoeven niet altijd slecht te zijn. Een bepaalde dosis adrenaline zorgt er juist voor dat je scherp blijft en dat je goed presteert onder druk. Je zenuwen onder controle krijgen is dus een must en daar gaan deze tips jou bij helpen!
Tip 1: Bereid je goed voor, maar wees ook flexibel
Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is. Probeer je dan ook voorafgaand aan je gesprek goed in te lezen en onderzoek alvast de route naar de locatie van het gesprek. Zo kom je niet voor verassingen te staan en weet je hoe laat je moet vertrekken om op tijd aanwezig te zijn. Ook is het goed om het gesprek en de vragen die je verwacht vast te oefenen, maar zorg ervoor dat je alleen de grote lijnen in je hoofd hebt. Zo raak je niet in paniek als het gesprek net even anders loopt en blijft het spontaan.
Tip 2: Adem in, adem uit
Probeer je ademhaling te controleren door diep in en uit te ademen. Het helpt hierbij om je armen te spreiden, omdat je lichaam dan een bepaald ontspanningsrespons aanwakkert. Vervolgens kun je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen. Bewust ademhalen heeft een gunstig effect op je hartslag en bloeddruk en is iets wat je heel goed kunt trainen.
Tip 3: Kom in beweging
De meest makkelijke manier om van je nervositeit af te komen is door in beweging te komen. Natuurlijk kun je je helemaal uitleven in de sportschool, maar gewoon een rondje wandelen of fietsen doet ook zijn werk. Door in beweging te komen kun je je gedachtes even loslaten en stap je letterlijk even uit je hoofd. Je kunt ook een creatief klusje oppakken, zoals breien, tekenen of koken. Zolang je maar even afgeleid bent!
Tip 4: Wees eerlijk tegen jezelf en tegen je gesprekspartner
Misschien schaam je je voor je zenuwen, maar dat is nergens voor nodig. Mochten de zenuwen de overhand nemen, kun je voorafgaand aan het gesprek aangeven dat je wat gespannen bent, zodat je gesprekspartners hier rekening mee kunnen houden. Wees daarnaast eerlijk tegen jezelf. Waarom ben je nerveus en wat is het ergste dat kan gebeuren? Een baan niet krijgen is niet het einde van de wereld en hoe het ook loopt je bent achteraf altijd een ervaring rijker.
Tip 5: Power pose en mindset
Wist jij dat je lichaamshouding je gedachtes kan beïnvloeden? Door een krachtige houding aan te nemen, ook wel power pose genoemd, stijgt je testosterongehalte. Met meer testosteron durf je uitdagingen beter aan en kom je krachtiger over. Zet je benen en armen wat uit elkaar, houd je kin omhoog en ontspan je schouders.
Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en ga jij het sollicitatiegesprek rocken. Heb je last van faalangst? Laat ons je helpen! De Testing Professionals recruiters zijn gespecialiseerd in het begeleiden van testers tijdens het sollicitatieproces.
Neem hier contact op!
Hulp nodig bij solliciteren? bekijk onze tips!
Download tipsMeer artikelen
Zuckerberg’s metaverse: Sci-Fi of realiteit?
‘’The crazy part about all of this, is that every time we render a new scene, the technology used to
Reiskostenvergoeding of Onkostenvergoeding?
Vaste reiskostenvergoeding of onkostenvergoeding thuiswerken, waar heb je recht op in 2021? Sinds de coronacrisis is ons werkleven behoorlijk veranderd.
Tips voor online sollicitatiegesprek
Wanneer je op het punt staat om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, weerhoudt deze Coronacrisis je daar misschien voor.