Zuckerbergs metaverse
Blog

Zuckerberg’s metaverse: Sci-Fi of realiteit?

‘’The crazy part about all of this, is that every time we render a new scene, the technology used to make it is already outdated. It’s already obsolete’’
– Robert Iger (Walt Disney Company)

Het CBS maakte vorige week bekend dat bijna de helft van alle grote bedrijven in Nederland tegenwoordig gebruik maakt van Artificial Intelligence. Spraakherkenning en gezichtsherkenning zijn niet meer van onze devices weg te denken. Als we Mark Zuckerberg (CEO, Facebook) mogen geloven is dit nog maar het begin. Wat nou als een VR-bril of een vergelijkbaar device jouw hele leven bevat? Dat je je collega’s in de vorm van een avatar in de virtuele vergaderzaal ontmoet, je vrienden in de virtuele kroeg en dat je je zakenreis naar Shanghai gewoon vanuit je woonkamer kunt bijwonen? Dat is andere koek!

Wat is Zuckersberg’s metaverse?

Volgens Zuckerberg is zo’n virtuele wereld, ook wel metaverse genoemd, de nieuwste versie van het internet. Diverse techbedrijven willen zich inzetten op de creatie van dit fenomeen. Je kunt het zien als een open source, virtuele 3D-omgeving. Deze vormt een driekhoeksverhouding tussen de fysieke realiteit, virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Het idee is dat er één metaverse komt, net zoals dat er één internet bestaat, waarbij alle platformen die we nu al kennen zullen worden verbonden tot één geheel. Facebook maakte deze maand bekend de komende jaren duizenden werknemers uit de EU aan te nemen om zich volop op de ontwikkeling van de metaverse te richten.

Grote techbedrijven en de metaverse

Wordt Zuckerberg dan de machtigste man ter wereld? Niet per se! Het feit dat Facebook met dit statement komt, betekent niet dat het Zuckerberg’s metaverse wordt. Het moet een samenspel en verbinding zijn tussen diverse industrieën en platformen. Ook bedrijven Microsoft en Epic, het gamebedrijf dat Fortnite ontwikkeld heeft, investeren in de ontwikkeling van de metaverse. Zelfs modehuis Gucci werkt momenteel samen met Roblox om een collectie digital-only accessoires te verkopen. Daarnaast ontwikkelden merken als CocaCola en Clinque al digitale tokens die worden opgeslagen op een blockchain.

Zuckerberg’s metaverse: Sci-Fi?

Je zult het misschien niet verwachten, maar er wordt al decennialang over dit concept nagedacht. Het woord metaverse is afkomstig uit de science fiction novel Snow Crash (1992) van Neal Stephenson. In zijn boek omschrijft hij de metaverse als een massale online game die wordt bevolkt door, door gebruikers bestuurde avatars. Het klinkt allemaal behoorlijk sci-fi en we zijn er nog niet, maar het zou niet het eerste science fiction concept zijn dat realiteit wordt. Denk aan de Iron Man films waarbij de hoofdpersoon een computersysteem als assistent heeft of aan de hoofdpersoon uit tekenfilm Big Hero 6, een zorgrobot. Er zijn nog onwijs veel losse eindjes en ethisch gecompliceerde (privacy) vraagstukken die onder de loep moeten worden genomen. Voorlopig zal de Zuckerberg’s metaverse onze fysieke wereld niet vervangen en zullen de technologische ontwikkelingen waarschijnlijk enkel een aanvulling zijn op wat we al doen.

Werken met AI/VR en Extented Reality ? Check deze vacature!

Meer artikelen